Target atins, punct ochit, punct lovit!

by Ionut Constantinescu!


6 Carp Clubs s-a încheiat, acest concurs marcând sfârşitul sezonului de pescuit competiţional la crap pentru mine. Având în vedere faptul că în anul curent majoritatea partidelor au fost desfăşurate în echipă, intenţionam ca ultima ieşire dedicată mustăcioşilor să o efectuez tot în compania unor prieteni pescari (Alex, Andrei şi Marius), diferenţa fiind că în sfârşit urma să pescuiesc singur.

Locaţia aleasă a fost Moara Vlăsiei 2, un carpodrom din aproprierea capitalei, o baltă unde îti poti stabili oricând un nou record personal, acesta fiind şi target-ul principal al partidei. De asemeni îmi doream să răspund provocării lansate de colegii din Grupul Pescarilor Gălăţeni, 2 dintre aceştia reuşind să puncteze consistent în cadrul concursului Turneul Pescarilor Gălăţeni. Această competiţie a fost una de tipul best 5, contând cei mai mari 5 peşti ai fiecarui pescar, fiind promovată în interiorul grupului. Aşadar Cosmin se instalase confortabil în poziţia de lider, Matei secondându-l cu 5 crapi trecuţi de bariera celor 10 kg. Astfel, nu aveam o misiune usoară, aceea de a-i depăşi. Totuşi, urma să pescuiesc timp de 48 de ore pe una dintre cele mai renumite balţi de crap din ţară, prin urmare, asteptările erau pe măsură.

Pentru această ieşire am rezervat pontoanele cu numerele 5, 6, 7 şi 8, o zonă destul de productivă a lacului. În ultima perioadă peştii s-au hranit destul de apatic pe Moară. Aşadar, ne-am dorit să ne maximizăm şansele pescuind pe o porţiune cât mai favorabilă. Pontonul care avea să îmi revină a fost cel cu numărul 7, acelaşi pe care alţi 2 prieteni au pescuit în urmă cu un an, având rezultate destul de satisfăcătoare. După o scurtă discuţie, obţin câteva informaţii despre adâncimile avute în faţă stadului. Pe baza acestora, am aruncat lansetele în întunericul serii, partida începând după ora 18.


Liniştea nopţii a fost tulburată de primii crapi ai ieşirii prinşi de Alex şi Andrei, cel din urmă reuşind să aducă pe saltea un crap comun de 15.7 kg, ambii stabilind noi recorduri personale.  

Alex era singurul care avea activitate constantă, momelile lui fiind ,,magneţi” pentru crapii din baltă. Acesta şi-a asumat totodată ,,laudele” primite în urma capturilor, începând de regulă cu ,,băi cum...” continuarea prespun că o ştiţi dacă aţi păţit un episod silimar pe malul apei.

In primele 12 h carnetul pe care urma să consemnez capturile a rămas neatins, senzorii intrând în silenzio stampa. Spre norocul meu, la primele ore ale dimineţii am fost vizitat de 2 pescari familiarizaţi cu acestă baltă, unul din ei indicându-mi o posibilă zonă ,,fierbinte”. Pentru a verifica, montez ansamblul pentru sondat şi în scurt timp identific porţiunea în cauză. Pe timpul nopţii am avut o lansetă poziţionată acolo, dar fară niciun rezultat, probabil crapii au avut alt culoar de trecere.

Prima trasătură a zilei a venit din malul opus, după căteva minute de dril, firul retezându-se într-un obstacol submers, spre dezamăgirea mea. Poziţionez o lansetă în acelaşi loc, dar timp de câteva ore swingerul rămâne inert. Am continuat să nădesc regulat, cu ajutorul cobrei, cele 2 paturi de nadă : unul la cca. 40-50 m, al doilea la 100-110 m, alternând poziţionarea lansetelor. Pe toată durata partidei am nădit doar ,,din mână” fără a apela la spomb, sau catapultă deoarece am utilizat exclusiv boiliesuri. Raţionamentul acestei alegeri a fost dorinţa de a selecta crapii de talie mai mare, peştii mici nu prezentau interes în contextul participării la concursul best 5. Boiliesurile pentru care am optat au fost din gama Squid şi Belacrab produse de Target Baits, atât tari cât şi solubile, cele fierte fiind folosite într-un procent mai ridicat.

Treptat primele 24 ore s-au scurs cu o viteză ireală, peştii încăpăţânându-se să îşi facă apariţia pe paturile de nada. Pe durata zilei schimbasem momelile de carlig, forfacele, tipurile de monturi (inline şi helicopter), eforturi întrepinse fără a avea un rezultat concret cu excepţia acelei trăsături. Momentul care a rupt monotonia partidei a fost un ,,run” lent, specific unui crap ceva mai ,,îmbrăcat”. După un dril superb, sparg ghinionul cu un exemplar de 15.3 kg, prins la un boilies tare de 20 mm. De această dată, patul din apropriere, situat la 40-50 m a fost cel care a produs trăsătura.


După aproximativ o oră şi jumătate trenul crapilor mari avea să se oprească în gara cu numele Target Baits, linia ponton 7. 
Patul de la 40-50 m oferă până la ora 1 a.m. încă 6 crapi : 9 kg, 12.5 kg, 13.3 kg, 14.7 kg, 15.1 kg şi 16.9 kg, ultimul reprezentând noul meu personal best.
Cu excepţia celui mai mare crap, capturat la o solubilă de 20 mm, momeala ,,vedetă” a fost bila tare de 20 mm, boiliesuri cu care am şi nadit consistent. 
După fiecare peste prins, aruncam cu ajutorul cobrei câteva mâini de boiliesuri.  Întreţinerea regulată a patului de nadă a avut de menirea de a ţine peştii în zonă pentru o durată cât mai îndelungată. Între timp, un alt mustăcios a ales să încerce bilele, astfel am prins primul ,,somn” de Moară, unul de aprox. 2 kg. 
Stabilirea unui nou personal best...target atins! Prezenţa în podiumul clasamentulului concursului best 5...target bifat! Deja începeam să calculez greutatea peştilor pentru a vedea poziţia exactă în care mă situam. După un scurt exerciţiu de matematică, am aflat că izbutisem să îl depâşesc pe Matei, principalul meu oponent, deoarece Cosmin punctase cu peşti greu de capturat doar într-o singură partidă. Încarc pe chatul grupului fotografiile cu ultimele capturi, în urma postării acestor primind doar ,,urări de bine de la asa-zişii prieteni, Matei fiind ,,tartorul”.

Până la apariţia zorilor, senzorii rămân muţi, probabil răguşiţi din cauza numărului considerabil de trăsături, într-o perioadă relativ scurtă. Alarma telefonului mă trezeşte din somnul maltratat de frig la ora 6 fix.  Menţionez că uitasem sacul de dormit acasă, fiind nevoit să împrumut unul ceva mai subţire prin amabilitatea lui Marius. Reîmprospătez momelile de la cărlig, şi totodată repoziţionez o lansetă într-un loc pe care nu plasasem de câteva ore bune nicio montură. Revin în adăpostul cortului, pentru a mai păcăli măcar 1-2 ore de somn. Peste 30 de minute, 2 bipuri scurte, urmate de unul prelungit (peştele începuse să ia fir de pe mulinetă), mă obligă să mă echipez cu viteza unui soldat chemat la apel. Răsăritul mă surprinde ţinând în braţe încă o splendoare de crap comun , ce a cântărit 13.5 kg. 
Pescuitul pe timp de zi a rămas neschimbat, lipsa trăsăturilor indicând faptul că peştii refuzau să se hrănească după apariţia soarelui. Ora 17, sosise, mare parte din echipament fiind deja strâns, deoarece se apropria finalul partidei. În continuare speram că voi mai auzi încă o dată trilul senzorilor şi că peştele care va veni va fi un crap care să facă parte din cei mai mari 5 ai ieşirii. Cum spune şi celebra reclama ,,încă unul şi mă duc”, doar atât îmi doream. Ruga mi-a fost ascultată şi trasătura a venit, concominent cu încă 2, una la Alex, cealalaltă la Marius, prin urmare ne aflam toţi 3 simultan în dril. Alex aduce pe saltea un crap de peste 12 kg, în timp ce Marius, îsi doboară personal best-ul cu un comun de 16.8 kg. 
Eu mă mulţumesc cu un crap de 16 kg, o ,,ultimă cărămidă” ce avea să îmi consolideze poziţia a doua în clasament, spre bucuria fără margini a lui Matei căruia îî dăduse o lacrimă în colţului ochiului de fericire după vederea fotografiei. Carps before bro’s ori bro’s before carps? Aş spune că în acest caz aleg prima variantă, nevermind, întelegi tu.
Ultima partidă de pescuit la crap din acest an se încheie cu succes, pe o vreme excelentă pentru plajă, atipică lunii octombrie. Probabil diferenţa considerabilă de temperatură între zi şi noapte a cauzat lipsa de apetit a peştilor. Ecuaţia reuşitei a fost următoarea : X kg de boiliesuri + 48 de ore + 1x carpodrom = Y crapi pentru a-l surclasa pe Matei + 1 x nou personal best. Rezolvarea ecuaţiei a fost posibilă doar cu aflarea necunoscutei X, aceasta constând în 10 kg de bile Target Baits. Un final de sezon excelent, petrecut în compania amicilor şi a crapilor capitali, în care am izbutit să îndeplinesc target-urile propuse. Echipamentul de crap urmează să fie retras pe linie moartă, cu excepţia sesiunilor de casting, urmând cel de staţionar şi spinning să îl înlocuiască până la finele anului. Inspirat de articolele unui prieten deosebit, voi înceia cu un citat dintr-un cântec celebru : ,,Ţine minte, sfârşitul nu-i aici!”.

Comentarii

 1. Salut,

  am parcurs cu placere textul, mai ales unele figuri de stil folosite au facut deliciul relatariii tale. Imi permit totusi o mica sugestie: sunt destul de multe softuri care te pot ajuta sa obtii mai multe dintr-o imagine intunecata. ar merita sa te apleci putin asupra acestora inainte sa le publici.

  Fir intins!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salutari Claudiu, multumesc mult pentru aprecieri si sfaturi. Pe viitor voi apela la un profesionist pentru editarea pozelor realizate pe durata noptii.

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum abordam o partida de pescuit la crap pe ape curgatoare!

Motor, camera, acţiune, Enjoy!