Motor, camera, acţiune, Enjoy!

by Ionut Constantinescu!

6 Carp Clubs, în traducere, Turneul Celor 6 Cluburi reprezintă o competiţie privată de pescuit sportiv la crap ce a luat fiinţă în anul 2015. Scopul acestei întreceri a fost de a reuni cele mai puternice cluburi crapiste din tară, într-un context diferit faţă de desfăşurarea Campionatului Naţional de Pescuit la Crap.

Anul 2016 a marcat prima participare a clubului Enjoy Fishing România la acest turneu. A 2-a ediţie a avut loc pe lacul Hermes Periş, situat în aproprierea capitalei, organizatorii competiţiei reducând numărul de etape de la 6 la 1. La finele acestui concurs, Enjoy Fishing a ocupat ultima poziţie. Un rezultat deloc descurajator, deoarece era dificil pentru un club aflat la început de drum să concureze împotriva unor echipe mult mai omogene şi cu o experienţă considerabilă în genul acesta de competiţii.

Impulsionat de proverbul: ,,cei din urmă vor fi cei dintăi”, clubul Enjoy Fishing, se aliniază din nou la startul 6 Carp Clubs, ediţia a 3-a urmând a avea loc pe lacul Corbu, o pistă de concurs cu renume mondial ce nu mai are nevoie de nicio introducere. Această ediţie avea să se bucure de cea mai numeroasă participare din istorie, numărul de cluburi dublându-se, de la 6 la 12. Formatul concursului avea să fie similar cu cel din anul precedent, urmând a fi premiate locurile 1, 2, 3 pentru cantitatea cea mai mare de crap capturată, cât şi locul 1 pentru clubul care va reuşi să prindă cei mai mari 6 crapi, contabilizându-se câte 2 din fiecare echipă. Menţionez că un club participant trebuie să prezinte la start un număr de 3 echipe, formate din 3 pescari, un manager şi desigur 3 rezerve, acestea din urmă având un caracter facultativ. 
După o participare destul de reusită la Campionatul Naţional de Pescuit la Crap 2017, desfăşurat pe acelaşi lac, în care lotul Enjoy a obţinut locul 5 din 17, în a doua semifinală (precizez că doar primele 3 au acces în faza superioară) premisele pentru o clasare mai bună comparativ cu anul precedent erau destul de reale. Spre deosebire de a 2-a ediţie a turneului, echipa Enjoy urma să fie condusă de un manager multiplu campion naţional, cu o vastă experienţă în fenomenul crapist : Nicolae Repciuc, cunoscut apropriaţiilor şi sub numele de ,,Tata Rep”. Un alt atuu de care a beneficiat Enjoy Fishing, a fost componenţa modificată a lotului, vara acestui an aducând forţe proaspete în club prin înscrierea unui val nou de pescari, printre care am avut norocul să mă număr şi eu. Un ultim argument în vederea obţinerii unui rezultat excelent, a constat în experienţa acumulată de către membrii clubului pe lacul Corbu, obţinută prin participarea la un număr însemnat de concursuri.

Manager titrat, transferuri, know-how...dar rezultatul? Ei bine, voi ajunge cât de curând şi la această parte. Anterior, am prezentat expoziţiunea şi intriga, urmează desfăsurarea acţiunii, punctul culminant şi desigur abia după relatarea acestora o să aflaţi deznodământul. În fond, orice operă literară trebuie să se respecte ordinea cronologică a momentelor subiectului. Revin aşadar la pescuit după această scurtă incursiune în universul epic.

Organizarea participării la o asemenea competiţie pe lângă pregătirile clasice presupune discuţii îndelungate, de regulă în contradictoriu în legătură cu modul în care echipele vor aborda pescuitul. Prin urmare, după schimburi de opinii de lungă durată am reuşit să ajungem la un consens, ultimele detalii având să fie finalizate în sedinţa de pregătire desfăşurată în seara premergătoare concursului. 

Echipament...bifat! Nadă...avem! Tactica...e stabilită! Pescari...sunt! Noroc la tragerea la sorţi? Ei bine, şi aici avem un specialist, în persoana managerului Nicolae Repciuc, deoarece cu ajutorul divinităţii a extras o grilă care ne-a permis să pescuim pe locuri situate în porţiunea cu apă mai adancă de pe fiecare sector (A, B şi C).Câţi dintre voi aţi experimentat vreodată celebra senzaţie de déjà vu? Personal mi se întamplă adesea să întâlnesc astfel de momente, prin urmare nici acest concurs nu avea să fie lipsit de premoniţii. Cu o seară înainte de a pleca către lacul Corbu, am visat că mă aflam în zona unde se efectuează tragerea la sorţi, iar biletul extras pentru clubul nostru conţinea standurile B20, B21 sau B22. Nu am reuşit să reţin exact numărul, dar vă pot spune ca era vorba despre zona cu cea mare agăţătură de pe sectorul B, porţiune în care am visat că voi pescui. După sedinţa tehnică, îî spun unuia dintre partenerii mei de concurs, Cosmin, că mâine ne asteaptă una dintre căsuţele situate pe B20-B22, acesta considerând că probabil nu ,,am toate ţiglele pe casă”, motiv pentru care am evitat să împărtăşesc ,,secretul” şi celorlaţi.

Prima extragere a stabilit sectorul pe care va pescui fiecare echipă a clubului. Nu am fost deloc suprins când am văzut că voi concura pe sectorul B, întrebarea era, se va adeveri viziunea? Se pare că da, B21, urma să fie standul pe care imi voi petrece următoarele 72 de h, din nou standul cel mai slab cotat din punct de vedere valoric dintre cele 3 trecute pe grilă, exact cum mi s-a întamplat şi la campionatul naţional din acest an.

Startul concursului a fost unul timid, fiecare dintre echipele noastre reuşind să pună pe saltea pesţi de o dimensiune redusă, dar care punctau în clasament, cea situată pe sectorul C instalându-se pe locul 1, pe sectorul A ne aflam pe 2, în timp ce pe B-uri ne luptam pentru a evita ultima poziţie.După aproximativ 24 h de ore, pe sectorul B, datorită startului slab, dar şi a standului dificil am fost nevoiţi să apelăm la o schimbare : Remus a intrat în locul lui Cosmin. Din nefericire pescuitul pe timp de zi a continuat pe aceiaşi linie slabă, la cântarul numărul 4 aflându-ne pe locul 5 din 6 pe sectorul B şi pe 2 la general (cantitate), colegii de pe sectoarele A şi C reuşind să prindă peşti într-un ritm constant.Alături de noi se afla Tata Rep, care ne-a încurajat spunându-ne că pe timpul nopţii vom reuşi să recuperăm şi în acelaşi timp vom prinde şi peşti de talie mare. După câteva ceasuri de la plecarea managerului şi a rezervelor din stand (deoarece accesul acestora pe pista de concurs în timpul nopţii era interzis) trecem pe fişa de concurs un superb crap românesc de 16.325 kg. Venirea încă unui crap de 10.05 kg, alături de peştii trecuţi de 10 kg prinşi de echipele Enjoy pe celelalte sectoare ne obliga să sperăm la o clasare cât mai bună şi în clasamentul bazat pe calitate (cei mai mari 6 crapi). 
După cântarul din dimineaţa zilei de sâmbătă (concursul începuse joi şi se termina duminică) ne situam în continuare pe locul 2 la general, pe sectorul B, urcând de pe poziţia 5 pe 3.Din nefericire încă o dată pescuitul pe durata zilei ne-a lăsat un gust amar, deoarece vreme de ore bune nu am izbutit să prindem decât un ciortan, în timp ce echipele cu care concuram pe sector recuperaseră aproape tot avansul pe care îl deţineam. Odată cu dezamăgirea cauzată de lipsa capturilor treptat urma să se abată o furtună asupra lacului Corbu : vânt cu o intensitate de 30-50 km/h şi precipitaţii abundente, în două cuvinte cod portocaliu, şi credeţi-mă că de această dată Busu’ a nimerit prognoza.Furtuna a fost precedată de o ploaie, care ne-a udat destul de bine, urmând o perioadă scurtă de acalmie. Atmosfera în cadrul echipei din care făceam parte era unul destul de apăsătoare, deoarece nu ştiam dacă vom avea parte de o noapte la fel de ,,furtunoasă” în materie de capturi la fel ca precedenta. Ştiind ce urmează, eu unul aveam moralul la pământ, prin urmare Tata Rep, asemeni unui antrenor de calibru din oricare sport, prin câteva cuvinte, mi-a readus zâmbetul pe buze, odată cu speranţa. Vorbele managerului încă o dată nu au fost în van, până la plecarea acestuia, aducem din nou arbitrii în stand pentru un cântar suplimentar, cu ocazia capturării unui crap de 14.725 kg. 

Chiar şi acum, abia îmi regăsesc cuvintele pentru a descrie dificultatea drilului, probabil unul dintre cele mai grele/imposibile pe care le-am întâlnit vreodată. Răzvan urcat pe masa pusă la dispoziţie de administraţia lacului aducând centimentru cu centimetru un crap care purta alte 2 fire ale vecinilor, firul de pe mulineta noastră frecându-se în acelaşi timp şi de agăţătura ,,meschină” care deja ne privase de câtiva peşti care ne-ar fi putut ajuta considerabil la urcarea în clasament. Printr-o minune (nu exagerez) după mai bine de 40-50 minute de dril crapul evadează din zona ,,blestemată” şi reuşim să îl aducem în minciog.In continuare ne aflam pe locul 2 la cantitate, iar cu ajutorul peştelui de 14.725 kg urcăm pe locul 2 şi la calitate, mai aveam nevoie doar de câteva kilograme pentru a accesa treapta întai a podiumului pentru cei mai mari 6 pesti. În următoarele ore vremea avea să se dezlanţuie, problemele cele mai mari fiind cauzate pe sectorul A, datorită vântului ce bătea din faţă, a valurilor extreme cauzate de acesta şi a ploii abundente. Pe sectorul B am avut şansa de a fi oarecum protejaţi de vânt deoarece acesta sufla din spate, şi astfel totodată puteam creşte distanţa la care plasam monturile. Ce a urmat a fost totodată cea mai dificilă dar şi cea mai frumoasă noapte petrecută pe lacul Corbu. Din nefericire am putut să mă bucur doar parţial de aceasta deoarece am adormit răpus de răceală. Colegii situaţi pe sectorul C prind un o salontă de 18.025 kg, (specialitatea lui Adrian) peşte care ne aducea tot mai aproape de locul 1 pentru cei mai mari 6 peşti. 
Acesţia lanseaza o provocare pentru coechipierii mei, spunându-ne că trebuie să îi depăşim. Zis şi facut, la rândul nostru aducem pe saltea un superb crap comun de 18.2 kg şi îî detronăm, cu toţii fiind în extaz pentru reusită. 
Potrivit zicalei ,,o glumă bună necesită o alta”, le intoarcem provocarea, de data aceasta ei fiind nevoiţi să ridice ştacheta, lucru ce părea greu de crezut că poate fi posibil. Totusi, la scurt timp imposibilul devine posibil, baieţii prinzând un crap de 20.975 kg, captura concursului şi totodată cel mai mare crap prins anul acesta de membrii Enjoy Fishing. Între timp fraţele de suferinţa aflat pe sectorul A, Raul ne trimitea poze şi filmări cu urgia la care erau supuşi. În acele momente, dacă nebunia ar fi avut un nume s-ar fi intitulat Enjoy Fishing! Bucuria adusă de acei peşti a fost una greu de descris, o senzaţie pe care cu siguranţă o doreşte orice pescar de competiţie. Codul portocaliu de furtuna şi ploaie adusese incă un cod : codul roşu de crapi mari, un fenomen specific lacului Corbu, care ne-a propulsat pe un loc 1 provizoriu la calitate.
Concomitent cu terminarea nopţii intemperiile vremii au încetat, doar ploaia făcându-şi simţită prezenţa pe alocuri. A urmat o asteptare chinuitoare, deoarece ştiam că orice peşte ne poate deposeda de locul 1 pentru cei mai mari 6 peşti, locul 2 la cantitate fiind deja acontat în mare măsură. Finalul a consemnat un clasament neschimbat, clubul Enjoy Fishing România clasându-se pe locul 2 pentru cantitatea de crapi prinşi şi locul 1 pentru cei mai mari 6 crapi. 


Asemeni articolului anterior, am decis să rezum detaliile legate de tehnica de pescuit deoarece modul de abordare al lacului Corbu este arhi-cunoscut. Prin urmare am utilizat un ansamblu (lanseta + mulinetă + fir de diametru redus) destinat pentru a atinge distanţe considerabile, cu excepţia zonelor cu agătătura unde am fost nevoiţi să mărim grosimea firelor. Am folosit monturi care permit eliberarea plumbului : in-line, plumb pierdut şi helicopter, acestea fiind alternate pe durata concursului. Am folosit atât forface cu fire rigide, cât şi unele cu fire suplu, în funcţie de talia peştilor pe care îi vizam. Nada de bază a constat în boiliesuri Target Baits, fiind completată cu pastă, seminţe şi grounbait.

În primul rând aş dori să îmi felicit coechipierii pentru obţinerea acestui rezultat deosebit, unul la care puţini s-ar fi aşteptat, deoarece am îndurat împreună unul dintre concursurile cu cele mai grele condiţii de pescuit din acest an de pe lacul Corbu. Mulţumiri deosebite managerului nostru, Tata Rep, care ne-a sprijinit atât din punct de vedere tactic cât şi psihic, fiind un strateg iscusit şi un mentor priceput, puţini oameni punând suflet pentru echipa lor, aşa cum o face dânsul. De asemeni, un merit deosebit l-au avut rezervele care ne-au adus informaţii în timp real de la adversari, şi au asigurat buna desfăşurare a concursului prin acoperirea unor lipsuri din standurile noastre. Felicitări căştigatorilor, participanţilor, organizatorilor, brigăzii de arbitrii, cât şi tuturor persoanelor implicate în acest eveniment prezente pe malul lacului, deoarece orice activitate a devenit infinit mai grea datorită capriciilor vremii. 
Mulţumim, creatorului nadei www.target-baits.ro ,Tudor Brie pentru produsele de o calitate excelentă, care au fost pe placul atât crapilor de talie redusă cât şi de talie mare din lacul Corbu. De asemeni, mulţumim sponsorului www.marelepescar.ro pentru sprijinul acordat pe tot parcursul anului.

Aceasta a fost povestea desfăşurării 6 Carp Clubs 2017 privită prin ochii unui pescar aflat la prima participare. Lotul Enjoy Fishing România a avut următoarea componenţă : Raul Roman, Cosmin Roşca, Manuel Doboş, Răzvan Plopeanu, Ionuţ Constantinescu, Remus Drobotă, Adrian Toader, Laurenţiu Ghilase, Răzvan Cîmpeanu, Cosmin Stan, Sabin Sandu, Octavian Harabagiu şi desigur Nicolae Repciuc. Felicitări tuturor incă o dată! Povestea Enjoy Fishing continuă...va urma!


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum abordam o partida de pescuit la crap pe ape curgatoare!

Target atins, punct ochit, punct lovit!