Cum abordam o partida de pescuit la crap pe ape curgatoare!

by Dumitrache Rares Mihai

Salut! M-am decis sa impartasesc cateva din cunostintele mele despre pescuitului crapului salbatic pe ape curgatoare. 
Unde il putem localiza , cum abordam partida de pescuit, ce monturi putem folosi, nada, momeala etc. 
In primul rand trebuie sa tinem cont de urmatorul aspesct, crapul de rau nu are un comportament asemanator crapului de balta din mai multe multe motive. Crapul de rau este mult mai puternic fata de crapul de balta, ajutat fiind si de curentul apei si va lupta din toate puterile sa scape din carlig . Alt motiv , este faptul ca nu este invatat cu prezenta oamenilor si a zgomotului de pe malul apei (ma refer in zonele salbatice cu apa relativ mica), din cauza asta fiind si mai dificil de capturat. LOCALIZARE

Cel mai important lucru intr-o partida de pescuit la crap pe o apa curgatoare este alegerea locului de pescuit si localizarea pestilor, in cazul nostru localizarea crapului. 
Crapul, de regula isi tradeaza prezenta prin sarituri, mai ales dimineata devreme, dar asta neinsemnand neaparat ca acesta va si manca. Din cauza asta pescuitul pe rau nu este pentru pescarii care nu au rabdare. 

O partida de pescuit la crap pe apa curgatoare ar trebui sa dureze minim 48 de h pentru a ne creste si  sansa de succes. 

In general, crapul de rau sta in locuri linistite si fara suvoaie puternice, aceste locuri fiind praguri , gropi, golfuri sapate de curentul apei in mal, zone cu copaci scudundati, zone cu mal pietruit, mal cu vegetatie, praguri de pietre, zone de confluenta, mai pe scurt, zone abundenta in hrana. 

Alt aspect important este adancimea apei. Crapul prefera zonele cu apa adanca ( minim 3m ) , exceptie facand primavara cand apa este mai rece, acesta hranindu-se si pe intinsura in anumite momente ale zilei si cu precadere noaptea. 

Incercati sa evitati locurile comode de pescuit. Daca locul este comod pentru pescar, asta nu inseamna ca este la fel de comod si pentru pesti. Crapul de rau este foarte sperios si prefera locurile cat mai linistite si salbatice.ABORDARE

Am ales locul de pescuit. Mai departe, alt aspect important, daca suntem intr-un loc nou de pescuit este sondarea apei. Pentru acest lucru avem nevoie de o lanseta si un plumb legat de firul principal. Greutatea plumbului depinde de raul unde pescuim, unul mai usor pentru raurile cu adancime mai mica si unul mai greu pentru raurile mari cum ar fi Dunarea unde adancimea si curentul este mult mai mare. 

Prin sondarea apei cu plumbul, nu aflam exact adancimea apei, dar putem sa ne facem o idee asupra zonei in care urmeaza sa pescuim si cum se prezinta structura substratului. 

Lansam plumbul spre zona unde vrem sa pescuim si in momentul in care plumbul atinge apa incepem sa numaram in gand pana in momentul in care plumbul atinge substratul. Apoi incepem sa recuperam usor si  sa „simtim” substratul. Repetam procesul de mai multe ori, ”scanam” toata zona pe care am ales-o si astfel adunam informatii despre fundul apei. Diferenta de numaratoare din zonele unde am lansat ne va indica diferenta de nivel al apei (pragurile), vom afla daca pe substrat sunt copaci, agatatura, pante abrupte, textura substratului, etc.ECHIPAMENT

Echipamentul necesar pescuitului la crap pe rau nu este unul standard, fiecare poate sa pescuiasca cu ce are acasa, dar trebuie tinut cont de anumite aspecte si de faptul ca la anumite lansete ai unele avantaje fata de altele dar si dezavantaje, lucrul acesta depinzand in mare masura de locul de pescuit. Astfel la lansetele mai scurte pana in 3m ai avantajul ca te poti strecura pe sub copaci si poti lansa cu ele, dar totodata ai si dezavantajul ca nu poti controla la fel de bine pestele cum il poti controla cu o lanseta de 3,6 -3,9 m. 
Personal folosesc  lansete de 3,6 m, 3,5 lbs. 

Mulineta trebuie sa fie una solida, in cazul in care intepam un crap „mai frumos” sa avem  baza in ea ca nu va ceda si vom pierde pestele. Nu avem nevoie de mulinete long-cast pe rau deoarece pescuitul pe rau nu este unul de distanta, in cele mai multe cazuri lansam aproape, pana in 15 m. 

Grosimea firului de pescuit recomandat de majoritatea pescarilor de rau este de 0,45 -0,50 mm, dar nici asta nu este o regula fixa, deoarece daca situatia impune si pescuim intr-o zona de butuci, scoica, piatra, putem trece si pe fir mai gros, ba chiar putem utiliza si inaintas textil. Si aici depinde de fiecare pescar in parte . 

Plumbii folositi difera in functie de curentul si adancimea apei, astfel pe un rau cu o adancime mai mica si curent mai mic vom folosi plumbi mai usori si invers.

Carligele de pescuit difera in functie de momeala folosita, astfel pentru patratica de mamaliga folosesc  carlige nr.1 si nr.2, iar pentru porumb pe fir de par folosesc carlige mai mici, respectiv nr.6 si nr.8 .NADIREA

Nu este un secret ca ciprinida de rau prefera mamaliga si porumbul. Eu nici nu pescuiesc la altceva pe rau. Crapul de rau, fiind salbatic prefera mancarea cat mai naturala, asta nu inseamna ca nu se poate prinde si la alte momeli precum boilies, pelete sau alte momeli  ce se folosesc in mod special pe balta.

Nadirea pe apa curgatoare este total diferita fata de cea care se practica pe balti, datorita curentului apei si nu este mereu la fel de eficienta ca pe acestea. Daca curentul si substratul apei nu ne permit ca nada sa ramana pe zona in care pescuim, atunci nu are nici un rost sa nadim, pentru ca e posibil ca nada sa fie dusa la vale de curent si crapii sa plece dupa ea. 


In cazul in care avem curent mic spre moderat si ceva structuri in locul de pescuit, ce permit ca nada sa ramana pe vad, vom nadi cu bulgari de clisa cu porumb ( inmuiat,fermentat, uscat), usor aplatizati  in amonte fata de locul unde pescuim. 


Distanta de nadire depinde de curentul si adancimea apei si aici intervine din nou experienta fiecarui pescar in parte . 


Eu am prins crap si fara sa nadesc, inca o data o zic, cel mai important factor fiind LOCALIZAREA CRAPULUI. 

Degeaba nadim intr-o zona cu apa prea mica, sau intr-o zona in care nu sta crapul. 

Alt aspect destul de important legat de nadire este faptul ca daca partida este scurta, de maxim 12 h, aceasta nu prea isi mai are rost.MOMEALA SI MONTURI

Patratica de mamaliga pentru carlig nu trebuie sa fie prea dura, dar suficient de rezistenta sa raman in carlig in timpul lanseului si sa stea si in carlig macar 1-2 ore in apa. O mamaliga de calitate pentru carlig trebuie sa fie un pic plastica, dar rezistenta. Sunt multe tipuri de retete de mamaliga cu diferente ingrediente . 

Cand pescuiesc la mamaliga , folosesc o montura simpla formata  din plumb culisant , forfac si carlig. Alt aspect important, controlez lansetele la un interval de 40 de minute .

Cand pescuiesc cu porumb pe firul de par, mai adaug la montura si un momitor sub plumb, pe care il umplu cu nada. De cele mai multe ori pe momitor, cu rezultate bune, folosesc mamaliga framanta cu ttx si canepa. Crapul adora canepa, de mamaliga nici nu mai vorbesc. TTX-ul ajuta sa sparga nada in timp, pentru ca este destul de colant. 

Porumbul pentru carlig il prepar acasa, niciodata nu folosesc porumb din comert pentru carlig ( nu zic ca nu se prinde , doar ca nu am incredere in conservanti, coloranti si alte chimicale utilizate ). 

E foarte simplu de preparat, il lasi la inmuiat minim 24 de h sau il fierbi ( poate sa fie porumb si de 2 ani ). 

Eu de multe ori il fierb  cu o zi inainte si apoi il pun in borcan. La fierbere, puteti adauga un varf de lingurita de sofran, un pic de vanilie sau il puteti lasa asa simplu. 


La forfac folosesc fir textil subtire ( 0,16 , 0,18,foarte rar 0,20mm ) si carlig nr.6 , nr.8.

Pe firul de par puteti jongla cu cate boabe de porumb vreti, dar nu recomanda mai mult de 6 boabe. Am prins si la o boaba si la 2, 3, 4, 5, si 6. 
Un avantaj la pescuitul cu momitor , este faptul ca daca partida dureaza mai mult de 24 de ore, se nadeste cat de cat si locul de pescuit.SFATURI , PONTURI , ARTIFICII .

In pescuitul pe rau, sunt mai multi factori ce determina reusita partidei de pescuit. O sa amintesc 2 dintre cei mai importanti, luand in calcul faptul ca pescuim in conditii optime ( apa limpede , nivel normal al apei). 
Unul dintre acesti factori , este presiunea atmosferica ( prea crescuta – crapul nu prea  mananca, prea scazuta – la fel ). 
Al doilea factor important este fluctuatia de nivel a apei – daca apa scade sau creste – apetitul crapului este unul scazut. 
Pe crestere usoara e bine sa il cautam cat mai aproape de mal, deoseri crapul venind la primul prag langa mal.

Un alt aspect important este sa incercati sa mentineti linistea pe cat de mult puteti, eu unul nu sunt adeptul pescuitului cu avertizori sonori (senzori, clopotei). Daca pe Dunare mai merge datorita faptului ca pestii sunt invatati cu zgomotul, pe Siret si Prut in zonele salbatice, o sa il deranjati ( nu zic ca nu o sa prindeti daca folositi clopotei, dar e posibil dupa primul peste prins sa nu mai aveti nici o prezentare). 
Incercati sa stati cat mai mult intr-un  loc fara sa va plimbati sau sa tropaiti prea mult pe malul apei. Incercati sa nu trantati portierele masinii daca o aveti langa voi, crapul simte imediat vibratiile din apa si sunetele joase. 

In caz ca nu aveti prezentari la carlig, puteti jongla cu marimea carligului, marimea forfacului, dimensiunea momelii sau daca pescuiti la porumb pe fir de par, puteti jongla cu numarul boabelor. 

In cazul in care pescuiti la patratica de mamaliga si sunteti fumator, inainte de a pune patratica in carlig asigurati-va ca nu va miros mainile a tutun. Crapul detesta tutunul. 

Pescuitul crapului pe apa curgatoare este un pescuit de anduranta, nu va lasati deceptionati daca nu aveti prezentari in cateva ore. De aceea este recomandat ca o partida sa dureze peste 24 de h.

 In concluzie, pescuitul crapului pe o apa curgatoare este o provocare, mai ales in ziua de azi, cand populatia de peste a apelor este in continua scadere datorita braconajului, al  poluarii si nu numai. 

Un „crapar” de apa curgatoare trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si sa  ii placa sa stea cu zilele pe malul apei, in natura. 
Este cert faptul ca va avea si multe „gherle”, dar totusi va garantez faptul ca din momentul in care ati avut primul drill cu un crap salbatic, deveniti dependenti  iremediabili. 

Va doresc fire intinse si fum in frane la toti pescarii !

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Motor, camera, acţiune, Enjoy!

Target atins, punct ochit, punct lovit!